Državljanska pobuda v nakup srbskega Falcona za slovensko vlado in predsednika

Bo Pahor poslej letel z Nikolićevim Falconom?

Po novici, da bi srbski predsednik Tomislav Nikolić na poti v Vatikan skoraj strmoglavil zaradi odpovedi motorja, so priložnost za poceni nakup rabljenega letala za našo vlado in za predsednika Boruta Pahorja videli skrbni državljani Republike Slovenije. Praktično čez noč so na spletu sprožili pobudo “Letalo za vlado” in zbrali neverjetnih 1.103.042 EUR za nakup srbskega predsedniškega letala, vkolikor bi se Srbija odločila za prodajo. Ta naj bi bila zelo verjetna, saj Nikolić z njim ne želi več leteti.

“Našega vladnega letala se drži slab sloves. Z njim si, od kar Roman Jakič ni več minister, ne želi ali ne upa leteti nihče, ker javnost in mediji tega ne odobravajo. Je predrago in predolgo v središču negativne pozornosti. A naša vlada in predsednik si vendarle zaslužita vladno letalo kot se šika, ne da jih pošiljamo v svet na rednih linijah. Naš Falcon naj zato služi plemenitemu namenu in še naprej prevaža organe, mi pa smo tako za Vlado kot za predsednika zbrali dober milijon evrov, ki bi morali zadoščati za nakup rabljenega falcona srbskega predsednika, ko bo ta naprodaj,” so pojasnili v iniciativi.

Bojazni, da je letalo res že odsluženo, če se ga želi odkrižati Srbija, v pobudi zavračajo. “Dejstvo, da je pilotu uspelo po dvatisočmetrskem padcu motor ponovno zagnati, je dokaz, da je z letalom vse v najlepšem redu in da je varno za uporabo. To, da je bilo v zadnjih letih večkrat v okvari pa je ravno tako znak, da so ga redno popravljali in zamenjali veliko odsluženih delov, zato smo prepričani, da bo naši Vladi in predsedniku Pahorju služilo še vrsto let.”

V iniciativi “Letalo za vlado” si želijo nakup izvesti že pred poletjem, čez poletje pa prebarvati, tako da bi lahko predsednik, premier ter zunanji minister Karl Erjavec z njim skupaj opravili krsti let na 70. generalno skupščino Združenih narodov že 15. septembra letos.