Evropski parlament sprejel resolucijo o Janezu Janši

Danes so mediji pisali o resoluciji o povratku Vojislava Šešlja v Srbijo, ki jo je opoldne na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel Evropski parlament. So pa očitno po težki noči v znanem štrasburskem lokalu Perestrojki prekrokani slovenski novinarji spregledali tik pred zdajci dodano točko na glasovanju z naslovom: Resolucija evropskega parlamenta o vrnitvi mandata Janezu Janši.

V uredništvu Po-Vesti smo se kljub temu dokopali do sprejetega besedila, ki ga je brez predlogov sprememb potrdil parlament z le nekaj glasovi večine, saj je bila celotna Evropska ljudska stranka (EPP) po pričakovanjih proti.

V resoluciji se Evropski parlament sprašuje, kako bo vrnitev mandata obsojenemu poslancu vplivala na gospodarsko okrevanje Slovenije in na zmanjšanje proračunskega primankljaja v luči ponovnega odvračanja pozornosti od resnejših problemov. Med drugim EP opozarja na neproporcionalno pozornost, ki jo primeru posvečajo tako mediji, javnost kot tudi preostala opozicija. EP ustavno sodišče poziva k ponovnemu razmisleku o tem, ali je sploh pristojno za tovrstno odločitev, saj ne gre striktno za interpretacijo ustave, temveč za človekove pravice, ki jih presoja sodišče v Strasbourgu. EP Slovenijo sicer poziva, naj Janezu Janši prepove vsaj morebitno kandidiranje na evropskih volitvah in opravljanje kakršnekoli funkcije na ravni EU.

Iz neuradnih virov smo izvedeli tudi, da je med slovenskimi poslanci edini sopodpisnik Franc Bogovič, ki naj bi resolucijo tik pred zdajci podpisal pomotoma, saj ga v plenarni dvorani ne morejo spremljati asistenti, ki so v takih primerih varovalka pred drugimi poslanci, ki poskusajo rekrutirati naivne kolege za podobne podvige. Glede tega znotraj slovenske delegacije v EPP že poteka vroča razprava.