Karl Erjavec: južni tok bi bil ena velika nadloga

Predsednik DeSUSa in zunanji minister Karl Erjavec ni preveč razočaran nad Putinovo odpovedjo gradnje južnega toka, s katero bo tudi Slovenija ob zajetno investicijo in nekaj delovnih mest.
“Ne vem, če bi se v tem trenutku sploh lahko ukvarjali s tem, ker imamo dovolj dela že sami s sabo. Sem bil v vseh vladah zadnja leta in vam povem, da so že vsakoletni proračun in rebalansi za eno vlado čez glavo dela, za investicije in druge programe ti enostavno zmanjka volje,” je bil iskren Erjavec.
Minister ne vidi neke velike izgube za Slovenijo z odpovedjo. “Pa umestitev v prostor, pa razpisi, pa odkupi zemljišč, pa gradbena podjetja, pa podizvajalci, pa prispevki za delavce, pa izkoriščanje… Kar pred očmi se mi stemni, če pomislim na vse možne komplikacije pri takem projektu. Saj veste, da na koncu nihče od tistih, ki bi delali, pa tudi država ne bi imel kaj dosti od investicije, v Sloveniji je pač tako, da bi ves denar šel v nekaj žepov, potem bi pa spet imeli razne Hilde pa Rotnike, pa preobremenjeno sodstvo in tako naprej. Tako, da res ne vidim prav nobene škode, če se temu zaenkrat elegantno izognemo.”
Tudi v odgovoru na vprašanje, kaj pa bo z energetsko raznovstnostjo in varnostjo, je bil minister zelo kratek: “saj imamo drva, še od lanskega žleda vse leži po gmajni, dajmo najprej pokurit tisto, potem se bomo pa naprej pogovarjali,” je dejal Erjavec.