Mario Galunič napovedal ustanovitev stranke

 

Čeprav volitve še niso na vidiku, se na slovenski politični sceni pojavlja nova stranka s starimi obrazi. No, obrazi bodo morda stari in državljanom znani, bodo pa vsekakor novi na politični sceni.

V slovenskem političnem prostoru se bo preizkusil nihče drug kot večni voditelj nedeljskih večerov na RTV Mario Galunič in tako enkrat za vselej ovrgel dolgoletna namigovanja, da bo vodil večerne oddaje vse do upokojitve.

Mario volivcem obljublja več nasmehov in bolj pozitivno vzdušje v državi, seveda pa bo njihovo vodilo pravna država, nov, drugačen pristop k politiki in predvsem stari obrazi, ki so jih ljudje navajeni in so jim blizu. Obljublja ekipo, ob kateri se bodo volivci počutili domače in jim bodo zaupali ter odpustili tudi kakšno začetnisko napako.

Galunič se zaveda, da so mnogi skeptični, ker ustanavlja stranko prav zdaj, ko vendar ni v bližnji prihodnosti nobenih volitev – prve bi utegnile biti predsedniške leta 2017, šele nato pa leta 2018 državnozborske in lokalne, evropske, ki so pravzaprav glavna ambicija vsakega strankarskega veljaka, pa šele 2019. A meni, da se je tako na kampanjo kot na morebitne volitve pametno pripraviti že prej, vsekakor pa preden so volitve praktično že razpisane. “Sicer ti utegne prehitro zmanjkati zagona, energije, pa tudi kadra,” je pojasnil Mario.

Na vprašanje, ali torej računa na predčasne volitve, je Mario odgovoril zelo samozavestno: “ne, nikakor, nobena od trenutnih koalicijskih partneric ne bo v tem mandatu dobila občutka, da bi lahko na predčasnih volitvah dobila kaj več kot ima v danem trenutku, zato bodo prisiljeni zdržati do bridkega konca. Takrat pa bomo pripravljeni mi.”

Zakaj prav stari obrazi? Galunič pojasnjuje, da se v njegovih oddajah najbolje obnesejo estradniki, ki so jih ljudje navajeni in jih gledajo že leta, ali pa celo desetletja. »Otu Pestnerju in Heleni Blagne, na primer, čas prizanaša, ljudje ju ljubijo že tri desetletja ali več, zato računam, da se bo njuna priljubljenost tudi z vstopom v politiko obrabljala bistveno počasneje«, pojasnjuje Galunič. Je že tako, da novim obrazom ljudje preprosto ne zaupajo in jih ocenjujejo bistveno bolj strogo, kot tistih, katerih zdrsov so navajeni.

Na vprašanje, kam se umešča v političnem spektru, je znani TV voditelj odgovoril, da bodo pač stopili v čevlje tistega, ki ga bo do naslednjih volitev največ zmanjkalo. Na podvprašanje, ali predvideva, da bo to SMC, pa je dodal, da zaenkrat ne bi špekuliral, je pa za vsak slučaj že začel pogovore z evropskimi liberalci.

Ali že imajo ime za stranko? O tem še razmišljajo, a Galunič je prepričan, da mora biti nekaj zares prodornega, sporočilnega in konkretnega, hkrati pa bi se radi oddaljili od prakse zadnjih nekaj let, ko se stranke imenujejo preprosto po predsednikih. Med idejami po naših virih zaenkrat visoko kotirajo: Nedeljska Politika Slovenije (NPS), Zaupanja Vredni (ZV) in Jutri Bo Bolje (JBB).

O kadrovskih rešitvah Galunič zaenkrat še molči. Boris Kobal bi utegnil biti kandidat za ministra brez listnice za Slovence po svetu, se pa sušlja ze tudi, da bo Mario ponovno povabil k sodelovanju Deso Muck, ki bi v primeru uspeha na morebitnih volitvah pokrivala socialo. Ministra v senci za gospodarstvo Galunič še nima, a pravi, da bo pustil času čas, saj vendarle ne gori voda.