Nadškof Zore obljublja predvsem gospodarski zagon


Novi nadškof metropolit Stanislav Zore je že nekaj dni po škofovskem posvečenju napovedal tako imenovani ‘paket ukrepov za rast’, ki jih bo po hitrem postopku sprejela škofovska konferenca. Predvidoma naj bi se ukrepi začeli izvajati že do konca meseca.

RKC v Sloveniji od finančnega zloma Mariborske škofije naprej ni bila likvidna in ni mogla več vlagati v gospodarstvo. Posledično le-to še vedno stagnira, saj je bila pred krizo RKC preko svojih skladov eden glavnih gonilcev razvoja in digitalizacije Slovenije. A obetajo se novi, boljši časi, obljublja novi metropolit.

»Obglavljena cerkev brez vodstva ni bila zmožna poslovati, ni bila sposobna najti novih virov in vlagati v nove gospodarske projekte, zato Slovensko gospodarstvo stagnira,« je na tiskovni konferenci dejal nadškof Zore.

»Ker vlada očitno noče zagnati gospodarstva, smo kot eden največjih gospodarskih subjektov v državi v to praktično prisiljeni mi. Preprosto čutimo moralno obvezo, da z vsemi svojimi sredstvi pomagamo, da se v Sloveniji ponovno vzpostavi trajna rast in začne ustvarjati dodana vrednost. Izračunali smo namreč, da se nam bo v prihodnjih letih vsak vložen evro povrnil vsaj trikrat. Ljudje, ki imajo delo, ki so preskrbljeni, tudi več dajo Cerkvi,« je bil podroben Zore.

Med možnimi investicijami RKC sta trenutno omenjeni odkup Termoelektrarne Trbovlje in gradnja 5. bloka – TET5, zanima pa se RKC tudi za privatizacijo ljubljanske obvoznice. Luka Mesec je ob zadnji napovedi že doživel blažji epileptični napad.