Neverjetno: Luka Mesec v glavni vlogi v Škofjeloškem pasijonu!

foto: Bor Slana, SIol.net

Prav ste prebrali! Po šestih letih v Škofji Loki ponovno uprizarjajo najstarejše dramsko delo v slovenskem jeziku. A to smo pričakovali že od zadnje uprizoritve v letu 2009. Presenečenje pa je razkritje, da v glavni vlogi Jezusa Kristusa nastopa nihče drug kot poslanec Združene Levice Luka Mesec. Čeprav je domačin iz Železnikov in v pasijonu nastopa množica amaterskih igralcev iz obeh, Selške in Poljanske doline, že zaradi njegovih ostrih ideoloških neskladij s krščansko tradicijo tega vendarle nismo pričakovali.

Mesec se presenečenju čudi. “Kristus je bil pravzaprav prvi socialist in res ne vidim, v čem je problem. Zagotovo ga niso križali zato, ker bi pridigal privatizacijo, enotno davčno stopnjo in druge neoliberalne nebuloze.”

Da je vizualno mladi Mesec popoln za vlogo Odrešenika, se moramo strinjati tudi v uredništvu Po-Vesti. A vseeno nas je zanimalo, kako njegovo izbiro za glavno vlogo sprejemajo verujoči in slovenska tradicionalna desnica, ki je pravzaprav ciljna publika pasijona. Organizatorji uradnih izjav na to temo niso dajali, se pa šušlja, da gre za neke vrste dvojno zmago. Mesec bo pritegnil k ogledu tudi levičarje in progresivnejši del populacije, tisti bolj konzervativni pa bodo uživali v njegovem bičanju in križanju. Ker bo pokazal kar precej gole kože, naj bi vstopnice šle za med celo med gejevsko populacijo.

Izvedeli pa smo tudi, da je bil sprva kandidat za Juda Iškarijota prav tako politik in sicer Gregor Virant, ki pa je zaradi pogodbenih obveznosti v tujini moral z vajami prekiniti, organizatorji pa so poiskali zamenjavo.