Papez Frančišek v Strasbourgu podprl Junckerja pred glasovanjem o zaupnici


Njegova svetost papež Frančišek je danes nagovoril Evropski parlament, v nagovoru pa med drugim podprl predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja in se mu zahvalil za dolgoletno dobro sodelovanje vatikanskih in luksemburških finančnih ustanov.

Papež je izpostavil pomen solidarnosti večjih gospodarstev, ki imajo naravne vire, množično delovno silo in domači trg, z manjšimi državami, ki tega nimajo. »Poglejte Luksemburg, je država članica z najnižjo izobrazbo v EU, razen nekaj slabega vina imajo dve bencinski črpalki, kjer prodajajo cigarete, ujeti pa so med velike bogate države! Pri nas je še slabše, ker smo sredi Italije. Davčna politika in bančna tajnost so vse kar nam sploh ostane za razvoj!« je povedal Frančišek.

Papež je v nagovoru pozval Evropski parlament, naj ne bo bolj papeški od njega, ko gre za utaje davkov.

»Davčne oaze so božje mazilo za svetovno gospodarstvo,« je v nagovoru poslancem dejal papež in opozoril, da se je tudi kar precej cerkvenega denarja stekalo preko Luksemburga in da je prav Katoliška Cerkev ena večjih neplačnic davkov. »Bog vse vidi in samo on nas lahko sodi,« je zaključil Frančišek.

Ivo Vajgl je zgrožen, da je papež v parlamentu sploh dobil besedo. Ne glede na vsebino, pravi Vajgl, on ni bil izvoljen, da bi poslušal verske voditelje, ker ima pomembnejše delo, današnji varnostni ukrepi v Evropskem parlamentu pa ga je grozljivo spominjala na srečanja neuvrščenih v Beogradu.

Tanja Fajon je bila bolj pozitivna: »ne vem kaj dosti o davčnih oazah, ker se z njimi nisem nikoli preveč ukvarjala, je pa papež naredil velik vtis na vse nas s svojo karizmo in iskrenostjo.«

Najbolj navdušena je bila nad papeževim nagovorom slovenska desnica. Lojze Peterle je bil ves čas v dilemi ali naj raje zbrano posluša papeža ali navdušeno twitta, medtem ko so SDSovi trije sicer prišli oblečeni v majice z napisom »FREE JANEZ JANŠA«, a ne Milan Zver ne Romana Tomc nista želela vstati prva, zato so vsi trije do konca nagovora obsedeli s prekrižanimi rokami.

Igor Šoltes, za katerega nekateri pravijo, da se še vedno malce lovi, je po našh informacijah nagovor papeža zamudil, ker ni bil pravočasno obveščen o tem, da parlament ta teden zaseda v Strasbourgu in ne v Bruslju.