Poleti v Planici: poglobljena letalnica redefinirala dolžino in uničila tradicionalne skoke

foto: BoBo, rtvslo.si

To, česar si agresivni mednarodni lobi dolgih poletov ni upal priznati in proti čemur so glasno opozarjali zagovorniki tradicionalnih skokov, se je danes v Planici že na uradnem treningu in kvalifikacijah izkazalo za resnično. Kdor ne skoči čez 200m, ni več zanimiv. Vse krajše skakalnice so postale odveč, ljudje si vsi želijo le še poletov preko 200m.

Zagovorniki daljših poletov so prepričani, da dobra praksa iz Vikersunda na Norveškem jasno kaže, da nova letalnica “nikomur nič ne jemlje, le tistim, ki želijo skakati dlje, to omogoča.” A nasprotniki so odločni, da bodo novo letalnico poskusili prepovedati, če ne drugače, tudi na referendumu. Po njihovem so poleti daleč preko 250m v nasprotju z naravnimi zakoni, ob njih pa vsi krajši poleti niso zanimivi in bodo v nekaj letih izumrli. Opozarjajo tudi pred uvedbo “teorije skoka” v vse skakalne šole, kjer da bodo potem mlade skakalce silili, naj raziskujejo svojo skakalnost in se sprašujejo pred ogledalom: “Sem letalec? Sem skakalec? Več kot 200m ali manj kot 200m?”

Tako imenovana “teorija skoka” je že obvezna v skakalnih šolah širom sveta, in kdor se z njo ne strinja, je lahko tudi odpuščen. Znane so zgodbe iz Norveške in Poljske, ker so trenerji pod enormnimi pritiski, teorijo skoka pa morajo učiti tudi v zasebnih klubih, sicer izgubijo javno financiranje!