V poročilu o mučenju Cie omenjen tudi Branko Grims

Med priljubljenimi metodami mučenja Ciinih agentov v skrivnih zaporih širom sveta je bil naveden tud SDSov poslanec v državnem zboru Branko Grims. Zapornikom naj bi med zasliševanji predvajali posnetke Grimsovih govorov v državnem zboru, ki naj bi jim jih v HD formatu priskrbela SOVA.

Zapornikom naj bi v obdobjih, ko so jih izpostavljali prisilni budnosti, stoječemu položaju in prisilnemu rektalnemu hranjenju, predvajali po več ur Grimsovih nastopov skupaj. Iz poročila ameriškega senata je razvidno, da je bila prav ta metoda med najbolj zastrašujočimi, med drugim tudi zato, ker zapornik na samem začetku ne pričakuje muk, ki se pojavijo po približno 20ih minutah ogleda. Mnogi naj bi po dobri uri začeli že neutolažljivo jokati in si niso čustveno opomogli še nekaj dni po ogledu posnetka.

V poročilu sicer piše, da so to metodo uporabljali le v skrajnih primerih, ko simulacija utapljanja, t.i. waterboarding in elektrošoki genitalij niso bili učinkoviti. Grimsovi nastopi naj bi puščali trajne psihične posledice na zapornikih, ni pa znano ali je kdo mučenju podlegel.

Za pojasnila smo zaprosili Vlado Republike Slovenije, ki primer še preučuje. Če bi se navedbe izkazale za resnične, gre zagotovo za grobo kršitev človekovih pravic s strani naše varnostno obveščevalne službe.