Arhitekti iz celega sveta drejo v Ljubljano na ogled Ribje brvi čez Ljubljanico

Že nekaj mesecev po otvoritvi nove Ribje brvi, ki Kongresni trg povezuje s Staro Ljubljano, je jasno, da bo ob Stožicah, Mesarskem mostu, obnovljenem Kongresnem trgu, Trgu republike in še mnogih drugih projektih, prav ta skromen, le nekaj čez 650.000 eur vreden mostič, tisti, po katerem si bodo Ljubljančani in cela Slovenija zapomnili županovanje Zorana Jankovića, z njim pa se bo v narodno zavest zapisal tudi dolgoletni dekan fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič.

Kar je za Beograd most na Adi, je za Ljubljano postala Ribja brv. Minimalizem arhitekture, ki skromno in nevpadljivo opravlja le svojo osnovno funkcijo in v ničemer ne odvrača pozornosti od Plečnikove Ljubljanice, je postal vzor za arhitekte cele Srednje Evrope, prihajajo pa tudi iz Londona in Pariza. Projekt je bil tako oblikovno kot tudi finančno zasnovan minimalistično in funkcionalno, kot so zapisali arhitekti, mu ‘ni mogoče ničesar več odvzeti’.

Pred dnevi naj bi bil v Ljubljani na kratkem diskretnem obisku celo znani britanski arhitekt lord Norman Foster, ki je most natančno pregledal. Menda naj bi načrtoval povečano kopijo Ribje brvi čez Temzo, pripomnil je tudi, da je “neverjetno, kako se da za tako malo denarja zgraditi tako spektakularen objekt”.