Henrik Kajfež iz Kamne Gorice je prepričan, da ga nekdo zastruplja

53 letni uradnik občine Radovljica Henrik Kajfež se že od približno 45. leta sooča z vrsto zdravstvenih težav. Prepričan je, da ga zastrupljajo multinacionalke, država pa nič ni naredila zato, da bi ga zaščitila.

“Poglejte, kaj dobivam od kolegov in prijateljev po elektronski pošti. Pa teli dokumentarci na Youtube kanalu. Človek že od tega postane bolan. Mesno predelovalna industrija lepi meso! Kdo je že slišal za šunko iz več kot enega prašiča,” se huduje gospod Kajfež ob šilcu žganega, ki si ga popoldne privošči med najinim pogovorom v domači hiši. Nato odpre pločevinko piva in še eno ponudi meni: “voda še za v čevelj ni dobra. Sploh pa čovek nikoli ne ve kaj nam spuščajo v vodo in kaj vse spere dež iz zraka. Prejšnji teden sem bil na predavanju o telih, kako se že imenujejo, chemtrailsih, saj človek kmalu ne bo smel več iz hiše,” govori Henrik o belih sledeh, ki jih puščajo reaktivna letala na nebu, ko si prižge drugo cigareto.

Pri Kajfeževih jedo samo domače, pravi. Ko ti približno 120 kilski gospodar reže domače klobase, pač ne rečeš ne, in ob kruhu z zaseko kramljava naprej. K zdravnikom ne hodi več. Tablete za pritisk mu priskrbi ženina sestra, ki dela v bolnici, ampak je potem ves mlahav, pravi. Zaradi putike ne je stročnic, pa tudi sicer so verjetno vse že gensko spremenjene, je prepričan. Ribe so polne težkih kovin, zato prisega na domače meso, najraje svinjsko. “Grem v Prekmurje po prašiča in vsaj vem, s čim so ga futrali. Pa da ni meso zlimano skupaj,” se pošali Henrik, medtem ko si natoči že tretje šilce domačega sadjevca. Skupaj sva pojedla že cel narezek in žena prinese še bohinjski sir. Gospodar Kajfež ponosno nareže še nekaj bržole in občuduje mavrično barvo suhega mesa. Na ženino vprašanje ali bi narezala še kaj paradižnika odgovori, da bi vendar že lahko vedela, da mu dela kislino.

Henrik vztraja, da so zamaščena jetra posledica kombinacije diete, ki jo je pred dvema letoma opravil po želodčnem vnetju, in raznih zdravil, ki so mu jih predpisovali zdravniki za srce. “Naši dohtarji se stalno pritožujejo, kako preveč delajo za male pare, ko pa prideš h komurkoli, ti vsi ponavljajo isto pesem: shujšaj, nehaj kadit in manj pij, potem ti pa napiše še par škatlic tablet.” Pri Kajfeževih zato z ženo vedno bolj uporabljata domače preparate in zelišča, in Henrik je pokazal kar 15 različnih zelišč namočenih v domače žganje.

“Nekako poskušaš zdravo živeti in se preskrbeti, kolikor zmoreš in znaš sam. K sreči v Sloveniji še ni najhuje,” je ob slovesu pokazal kanček optimizma gostitelj, ki mu je sosed ravno pripeljal 60 litrov domačega terana s Primorske. Za čez praznike, takole, za dobro kri, sta dejala.