Ministrstvo za zdravje: HIV in AIDS nista prioriteta

Ob današnjem dnevu boja proti aidsu je ministrstvo za zdravje sporočilo, da so sicer v okviru že sprejetih obveznosti primorani sodelovati z nevladnimi organizacijami pri naporih in akcijah ozaveščanja in preventive, a dolgoročno v tem ne vidijo pravega smisla.

“Medtem, ko se slovensko javno zdravstvo praktično sooča z vprašanjem “biti ali ne biti”, naloga države zagotovo ni, da se ukvarja s peščico posameznikov na letni ravni, ki zbolijo za danes obvladljivo kronično boleznijo”, so zapisali na ministrstvu. Ministrica je HIV/AIDS preventivo primerjala z drugim tirom Divača-Koper – šlo naj bi za nek projekt “prestiža”, ki si ga država trenutno pač ne more privoščiti.

Na ministrstvu menijo, da je okužba z virusom HIV oziroma varnost pred njo predvsem odgovornost posameznika, ki sprejema določen riziko s svojimi dejanji, javno zdravstvo pa naj najprej služi zdravljenju bolezni našega časa, kot so na primer pljučni rak, diabetes, bolezni srca in ožilja, ali ciroza jeter, skratka boleznim, ki se jim težko izognemo z zavestnim, odgovornim ravnanjem ter zdravim življenjem.

Na ministrstvu so sicer prepričani, da nevladne organizacije že sedaj dobro delajo na tem področju in “bi verjetno še naprej delale tudi s precej manj sredstvi, ter tudi bodo, če bodo v to prisiljeni, ker je to v njim v interesu, zato moramo biti skrajno racionalni z omejenimi sredstvi.”