Mariborčani po povratku iz Lizbone ustanavljajo zadrugo za fortificirano vino

Izmed več kot 700 mariborskih navijačev, ki se te dni vračajo iz Lizbone po tekmi NK Maribor in Sporting Lizbone, jih kar nekaj ne more pozabiti portovca – portugalskega fortificiranega vina, ki je precej slajše in močnejse od lokalnih vin v Mariboru.

»To vino je precej močnejse kot naše, se posebej če se ga ne meša v špricer. Nam se je v drugem polčasu že kar temnilo pred očmi,« se tekme spomni eden od navijačev.

Zadruga v ustanavljanju je že naročila 200 litrov gorenjskega sadjevca, s katerim bi radi še pravočasno ustavili vrenje v seriji sodov iz letošnje trgatve. »Zavedamo se, da je Martinovo že mimo, a upamo, da je še čas in da v nekaterih sodih še ni povrel ves sladkor,« je optimističen eden od soustanoviteljev.

Stanislav Kočutar, mestni viničar se je kot skrbnik stare trte ostro odzval na namere, da bi morda že iz letošnjega mošta stare trte naredili poizkusno serijo novega mariborskega portovca. A naši viri trdijo, da je župan Fištravec nad idejo navdušen.

Za komentar smo v urednistvu Po-Vesti poklicali tudi novinarja Večera Matijo Stepišnika, ki je bil tudi sam v Lizboni. »Zmešalo se jim je! Ne vem, na čem so bili, gre za skupino odpadnikov, ki se nam na vseh poteh napije do onemoglega, potem pa celo pot nazaj razpravljajo o tem, kako bodo doma zvarili, skuhali, kakorkoli pridelali tak alkohol kot so ga pili tam.. Obsedenci, res… Sam ostajam na pivu in trenutna ponudba v Sloveniji me povsem zadovolji,« je bil v odzivu oster Stepišnik.