Odgovorni za vodotoke so si ob prvem snegu oddahnili: zdaj bodo na tnalu cestarji

Na okoljskem ministrstvu, v nekaterih prizadetih občinah, pa tudi v civilni zaščiti so si sinoči globoko oddahnili. S prvim decembrom je prišel tudi prvi sneg, s tem pa se zaključuje vsakoletno jesensko obdobje stresa in pritiskov na inštitucije in posameznike, ki v zadnjih desetih letih niso storili nič na področju protipoplavnih ukrepov.

“Ni prijetno s slabo vestjo vsak večer gledati vremensko napoved, obilno deževje se začne enkrat oktobra in potem samo čakaš, kje bo šlo čez rob in kdaj te pokličejo v Odmeve. Na ministrstvu imajo sistem rotacije uradnikov, ministri se k sreči menjajo na vsako leto, zato so manj izpostavljeni neposredni odgovornosti, mi v občinah pa vedno moramo za svoje grehe odgovarjati sami,” je potožil eden od pristojnih za stanovanjsko gradnjo na poplavnih območjih na območju Viča, ki želi ostati neimenovan. “Računalniška in kemijska fakulteta sta praktično imuni na žled, in vesel sem, da se končno začenja sezona poledice in snega, naj še cestarji in drugi malo “švicajo”, je v pogovoru zaključil.

Prvi sneg je zato že nekaj let pravo olajšanje za vse, ki jim javnost in mediji pripisujejo odgovornost za škodo, ki jo praktično vsako leto povzročajo tako imenovane “stoletne” poplave. “Lani nam je žled šel zelo na roke, tako nismo nesposobni izpadli samo mi, ampak še kdo drug. Tudi spomladanske poplave v BiH in v Srbiji so bile prava zgodba – ne dogaja se samo pri nas, tudi Bosanci niso na tem področju naredili nič. A oktober nam ni prizanesel in potem lahko samo ugibaš, kdo te bo imel “na roštilju” tistih 15 minut, Rosvita, ali Bobovnik..” je bil o svoji vsakoletni stiski iskren visok uradnik z Ministrstva za okolje.