Slavki iz Velikih Lašč se je ob poslušanju radia Aktual podrl svet

Zavedna Slovenka in zvesta SDSova volilka Slavka Horvat iz Velikih Lašč je doživela živčni zlom in blažjo kap, ko je pomotoma iz kočevskega radia Univox prestavila na radio Aktual in prvič v življenju slišala nekaj svojih najljubših slovenskih hitov v hrvaškem jeziku. Najprej naj bi bila besna, ker “nam ti Hrvati zdaj kradejo še glasbo, kot da svoje nimajo dovolj”, saj je slišala pesem “Još fališ” hrvaške skupine Grupa Vigor. Gre za eno od priredb, ki je v Sloveniji bolj znana kot “Ne grem na kolena” Saške Lendero. A ko ji je najmlajši vnuk na youtube kanalu pokazal, da pravzaprav ne gre za slovenski original, pač pa je pesem izvorno grška “Kanenas” Anne Vissi, jo je dotolklo. Ko se je spomnila, da je Kanenas ime Wernerjeve hčerke, je takoj pomislila na najhujše in vnuk ji je razkril, da ima tudi on kar nekaj priredb, in sicer iz hrvaških, pravzaprav gre kar za dobesedne prevode, kot je na primer “Meni si sojena”, v originalu “Meni si suđena” Zdravka Škendera.

Ker ji je postalo slabo in se ji je tako zvišal pritisk, so gospo Slavko odpeljali v Ljubljano na urgenco, njena hči Marjeta pa je svojemu sinu prepovedala, da stari mami še kaj predvaja na spletu. “Vem, da tega ni storil nalašč, a mama je v šoku. Podrl se ji je vrednostni sistem, saj je tik zatem, ko je nekako sprejela dejstva o Saški Lendero in Wernerju po radiu Aktual, ki ga žal medtem nihče ni izključil, slišala Tomislava Ivčića in Meri Cetinić ter njuno pesem “Gorka rijeka”. “Srebrna reka” Hajnija in Helene Blagne je bila namreč njena najljubša slovenska popevka dolga leta, na njeni 70-letnici so jo igrali večkrat vsako uro in tudi na radiu jo je naročila skoraj vsak nedeljo popoldne,” je pojasnila hči, ki te dni bdi nad Slavko skupaj z bratom in skrbno nadzoruje, kaj ta posluša, trenutno jo navajajo predvsem na Modrijane.

Otroci in starejša dva vnuka, ki imata tudi že svoji družini, s strahom upajo, da mama Slavka ne izve prekmalu, da je tudi štajerski Mišo le kopija hrvaškega originala.