Vztrajniki navdušeni nad decembrsko Ljubljano

 

Tisti, ki ste bili sinoči v središču Ljubljane, ste zelo verjetno naleteli na prešerno povorko dobrohotnih ljudi z Avsenikovo glasbo, slovenskimi zastavami in nekaj nerazumljivimi transparenti o 21. stoletju. Kljub številnim napisom ne gre za častilce Milana Kučana ampak za novo atrakcijo praznične Ljubljane, s katero želijo prestolnici dati več avtentičnega, domoljubnega duha.

Povorka, ki se odvija redno, krene od sodišča mimo RTVja in nazaj preko Mestnega trga na Prešernov Trg. Udeleženci naj bi bili večinoma prostovoljci s podeželja, saj želijo ustvariti čim bolj pristen in domač slovenski vtis s pravimi klenimi Slovenci iz vseh regij. Nekaj je tudi honorarnih igralcev, ki ostale z glasnimi vzkliki in nastopi pred kamero bodrijo k bolj vedremu in zanosnemu vzdušju. Pogoj za udeležbo je več kot 35km oddaljenosti stalnega bivališča od najbližjega avtocestnega izvoza.

Večina udeležencev je bila v Ljubljani prvič in nad okrašeno prestolnico so bili navdušeni. Vzdolž večine trase so jih spremljale kamere in pod vtisom glavnega mesta so slovenski deželani poskušali dajati vtis, da se tudi na politiko spoznajo, čeprav so mnogo zmotno prepričani prišli s pozdravnimi transparenti posvečenimi prvemu predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu.

Organizatorji povorke razmišljajo, da bi jo v prihodnje naredili še bolj zanimivo za druge obiskovalce Ljubljane. Ena od idej je, da bi se vsi udeleženci, na primer, preoblekli v zombije.