Zaradi vladnih kadrovskih zapletov Cerar uvaja pripravništva, in to prostovoljna.

foto: Mladina
Po nedavnih odstopih ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar in državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Petra Vesenjaka, je predsedniku vlade Miru Cerarju dokončno prekipelo. Za vsa prihodnja imenovanja uvaja polletno neplačano pripravništvo.
“Ta vlada si enostavno ne more več privoščiti kadrov, ki niso sposobni ali kakorkoli drugače primerni za opravljanje svojih nalog. Ker nam je v SMC ostala le še peščica primernih ljudi, hkrati pa naš sistem preverjanja kandidatov očitno ne deluje, sem vzel stvari v svoje roke in vsa nadalnja imenovanja v moji vladi bodo pogojena s polletnim neplačanim pripravništvom, med katerim bom ocenil, ali si kandidat zasluži plačilo in ali predstavlja dodano vrednost za ekipo. Če ne bom prepričan, bom pripravništvo raje podaljšal še za 6 mesecev, nikakor pa ne mislim več trošiti javnega denarja za ljudi, ki se po nekaj mesecih izkažejo za napačne,” je odločitev pojasnil Cerar.
Pomisleki, da je kandidatov za zadnje čase tako zelo izpostavljene ministrske stolčke že tako malo, se predsedniku vlade ne zdijo utemeljeni: “Če ste videli, da je denimo ministrica Setnikar Cankarjeva prišla v vlado delat za veliko manj denarja kot ga je zaslužila na fakulteti, potem ne vidim razloga, da ne bi nekdo enako sposoben nekaj mesecev delal tudi brez plačila.”