Državni proračun mastno služi na račun DUTB

Medtem, ko mediji že cel mesec vztrajno ponavljajo, da direktor slabe banke, Šved Torbjorn Mansson zasluži okrog 21.000 eur bruto, smo v uredništvu Po-Vesti izračunali, da se od te iste plače direktorja DUTB slovenski državni proračun vsak mesec okrepi za približno 14.900 eur. Po informativnem izračunu, ki smo ga opravili na spletni strani www.src.si Manssonu pri takšni bruto plači in enem vzdrževanem otroku ostane namreč le približno 9.250 eur neto. A to še ni vse! Pri morebitnih bonusih in dodatkih naj bi bila država še bolj požrešna.

Vprašanje je ali si država, ki za reševenje nasedlih kreditov v slabi banki ne stori nič, dejansko zasluži levji delež pogače, ko govorimo o plači direktorja, ki za svoje odločitve odgovarja tudi s svojim imenom in nadaljnjo kariero. Mansson je glede tega diplomatski: “prihajam s Švedske, kjer so davki ravno tako visoki, a so storitve države bistveno kvalitetnejše, prav tako pa nam ni potrebno najemati zunanjih ekspertov, da bi reševali naše nakopičene probleme. Pravzaprav se že kot tujec, ki živi in dela v Sloveniji, včasih počutim naravnost butasto, da v proračun prispevam toliko, medtem ko dobro vemo, kaj za to dobim. A pravila so pravila in jaz sem se jih zavedal ob prihodu jih sprejel skupaj s službo. Ne zavidam pa tistim, ki so se tukaj rodili in jim je uspelo s službo, v kateri zaslužijo malce nad povprečno plačo, saj se požrešnost države začne že tam.”

Iz vrst Združene Levice pa je že prišel očitek Mateju Toninu in NSi, da so prav oni s pobudo za uvedbo socialne kapice želeli državi odtegniti še nekaj tisoč evrov od Manssonove plače in jih preliti v žepe tujega kapitalista na čelu DUTB.