Mozetič: Peticije nedopusten obvod volje Ustavnega sodišča!

Ustavno sodišče razmišlja o ukrepih za zajezitev porasta peticij državljanov, s katerimi, tako pravi ustavni sodnik Prof. dr. Ernest Petrič, državljani izražajo neko “arbitrarno samovoljo”.

Šušlja se, da po dveh odmevnih peticijah, in še nekaterih v pripravi, na ustavnem sodišču vlada panika. Državljani so očitno našli obvod, s katerim lahko izrazijo svojo voljo in se “preštejejo”, saj jim zadnja leta Ustavno sodišče redno bodisi zavrača referendume, bodisi razveljavlja zakone, ki so jih posredno sprejeli izvoljeni predstavniki ljudstva, ali celo osvobaja zapornike, ki jih je obsodilo pravosodje v imenu ljudstva.

Predsednik Ustavnega sodišča Mag. Miroslav Mozetič je zato ogorčen. “Ne bomo dopustili, da bi državljani kar vsevprek izražali svoja stališča in voljo s tem novim inštrumentom. Gre za neke vrste ‘bypass’, ki je nedopusten. V Sloveniji je absolutni vladar Ustavno sodišče, ki ima edino pravico, da odloči zdaj po povsem proceduralnih načelih, drugič spet po vsebinski plati, kakor se mu pač zljubi,” je dejal.

Prof. dr. Ernest Petrič se strinja: “Po trenutni ureditvi je absolutna oblast v Republiki Sloveniji Ustavno sodišče in ne bomo dovolili, da si kdorkoli dovoli izražati dejansko voljo ljudi z nekimi podpisi. Ustava je temeljna podlaga za vse in le mi imamo pristojnost, da jo razlagamo v skladu z našim trenutnim počutjem in političnimi nagibi.”