Razpis na PF– pogoj: nepoznavanje prava!


Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani so te dni razpisali mesto rednega profesorja teorije in filozofije prava, preseneča pa pogoj, da kandidat nikoli prej ni bil kakorkoli v neposrednem stiku s pravom.

Pogoj, ki avtomatsko izloča vse ugledne pravne strokovnjake, vse odvetnike, notarje, sodnike ter celo pravne svetovalce na ministrstvih in v podjetjih, je dodobra razburil pravno stroko. A na Pravni fakulteti svojo odločitev pojasnjujejo z nezadovoljstvom državljanov s pravno stroko in stanjem v katerem se je le-ta v zadnjih letih znašla.

»Resnično si želimo nov pristop k teoriji in filozofiji prava in drugačno kulturo v pravu ter sveže, pravno neobremenjene obraze,« je dejal predstavnik za stike z javnostmi. Dekan za naša vprašanja ni bil na voljo, je pa na twitterju razpis objavil s pripisom: »zares novo, pozitivno pravo, državljansko, modro pravo«.

Podoben pristop lahko v kratkem pričakujemo tudi od Fakultete za družbene vede, saj tudi oni morajo zapolniti nekaj profesorskih mest, ki so se izpraznila z letošnjim množičnim vstopom akademskih kadrov v politiko.

Glede tega trenda smo iz uredništva Po-Vesti povprašali tudi na drugih fakultetah. Na Medicinski fakulteti so nam zagotovili, da o čem podobnem zaenkrat se ne razmišljajo.