ZDA uvajajo letne kvote za ustrelitve neoboroženih temnopoltih

Po tem, ko je v ZDA prejšnji teden bel policist ponovno ustrelil neoboroženega temnopoltega moškega, kar se dogaja praktično že vsak teden, so federalne oblasti v Washingtonu sklenile odločno ukrepati. Administraciji predsednika Obame namreč vse bolj očitajo, da v boju proti za med-rasnim trenjem in diskriminaciji ni storila dovolj in da se stanje pravzaprav samo slabša.

 

Ker federalna oblast nima neposredne pristojnosti nad delom državne policije, so bili primorani uporabiti bolj kreativne pristope. Najprej so vse temnopolte uvrstili na seznam ogroženih vrst zaščitenih s federalnim pravom. Hkrati so uvedli popoln moratorij na kakršnokoli streljanje neoboroženih temnopoltih. A ker ustava ZDA v izjemnim primerih dovoljuje tudi odstrel ogroženih vrst, so bili primorani tudi za neoborožene temnopolte uvesti maksimalno kvoto. Odločili so se za tri na leto z veljavo od začetka leta 2014, kar pomeni, da je letošnja kvota že presežena, ustreljeni pa so bili že tudi vsi iz kvote za prihodnji dve leti. Federalna oblast zato upa, da bo s to novo ureditvijo preprečila nadaljnja streljanja vsaj do leta 2017.

 

“Bel Američan s pištolo ne razume konceptov rasnega profiliranja in človekovih pravic. Bolj domači so mu lovski termini, kot so lovna sezona, kvote in moratorij. Tak policist zelo dobro razume, kdaj lahko nekaj ali nekoga ustreli in kdaj ne. In če je popolna prepoved lova, se pravi totalni moratorij, kvote pa so že izpolnjene, pač ne bo streljal,” je za Po-Vesti pojasnil poznavalec razmer v ZDA.